Google-markkinointi ja työkalut haltuun ennen mainonnan aloitusta
Googlen työkaluja on moneen lähtöön ja niiden toimivuus vaihtelee kohderyhmittäin. Lisäksi mainosbudjetti rajaa käytettäviä muotoja. Varsinkin jos budjetti on pieni, sitä ei kannata lähteä jakamaan moneen eri mainosmuotoon yrittäen varmistaa mainonnan tuloksellisuutta. Strategiasta riippuen käyttöön voidaan ottaa:
- Google Ads -hakusanamainonta
- Google Display
- YouTube
- Google Shopping
- Google Discovery.
Voit lukea lisää näistä eri tyypeistä aikaisemmin kirjoittamastamme artikkelista. Vaihtoehtoja siis löytyy, mutta suurin syy epäonnistumiseen on melko usein käyttöönotossa ja käyttämisessä.
Google-tilin luominen on helppoa ja saattaa siksi antaa harhaanjohtavan kuvan, että myös mainonta olisi ihan yhtä yksinkertaista. Perusasiat onnistuvat varmasti jokaiselta, mutta parhaimman tehon irti saadakseen käyttäjän pitää tuntea Googlen mahdollisuudet laajasti.
Vältä ainakin nämä virheet Google-markkinoinnissa
Google-markkinointi ja Googlen eri työkalut vaativat paljon osaamista, jotta markkinoinnista saadaan kustannustehokasta. Kukaan ei toki ole seppä syntyessään ja jostain on aloitettava. Vaikka olisit ulkoistanut Google-mainontasi kumppanille, kannattaa varmistaa, että alla listatut asiat tulevat huomioiduksi.
Ennen Google-markkinoinnin aloitusta vältä nämä kuusi virhettä:
1. Avainsanatutkimus jää tekemättä tai teet sen hutiloiden
Mitä Googlesta haetaan, miten juuri sinun yrityksesi palveluita tai tuotteita haetaan ja millaisia hakutermejä hakijat käyttävät?
Kaikki mainokset ovat hakujen tuloksia, joten tutki tarkkaan, mitä hakusanoja ja termejä käytetään, jotta pystyt vastaamaan mainoksellasi hakuihin. Tutkimuksen avuksi kannattaa ottaa erilaisia työkaluja. Googlen Keyword Plannerilla pääset hyvään alkuun. Tämän lisäksi on olemassa monia muita työkaluja, joista osa on maksullisia ja osa ilmaisia riippuen ominaisuuksista.
Jos avainsanatutkimus ei ota onnistuakseen, kannattaa kysyä apua alan asiantuntijalta. Kun avainsanatutkimus tehdään kerran kunnolla, siihen ei ole tarvetta palata heti uudestaan. Avainsanatutkimus auttaa mainonnassa, mutta sillä on myös iso rooli silloin, kun tehdään hakukoneoptimointia verkkosivustolle.
2. Google-markkinoinnin tavoite jää määrittelemättä
Tavoite tulee määritellä niin liiketoiminnan kuin mainonnankin osalta. Ilman selkeää tavoitetta mainonta on nimittäin sitä paljon puhuttua haulikolla ampumista. Mitä haluat tavoittaa mainonnalla ja miksi ylipäätään teet mainontaa? Tavoitteet myös määrittelevät omalta osaltaan sen, mikä Googlen mainosmuoto on sinulle toimivin valinta. Kannattaa käydä lukaisemassa Googlen oma artikkeli tavoitteista, niin pääset alkuun tavoitteiden kanssa.
3. Google-markkinoinnin kohderyhmä jää määrittelemättä
Jos yrität mainostaa ja myydä tuotteitasi tai palveluitasi kaikille, se tulee kalliiksi. Tästä syystä kohderyhmät tulee määrittää tarkasti, jotta saat rahoillesi vastinetta. Kohderyhmä määrittelee osaltaan oikean mainosmuodon. Varsinkin Google Displayn ja YouTuben kohdalla väärä kohderyhmän määritys syö rajusti budjettia ja mainonta on vain kallista ilman että tuloksia syntyy.
4. Mainonnalle ei ole määritelty kunnollista laskeutumissivua
Aika monella Google-markkinointia tekevällä jää liian vähälle arvolle laskeutumissivu, jolle mainoksesta ohjataan. Varmista, että laskeutumissivun sisältö vastaa mainoksen sisältöä varsinkin hakusanamainonnassa ja Display-mainonnassa, jotta pääset mukaan Googlen huutokauppaan. Harva vierailija viitsii nähdä vaivaa ja alkaa etsiä tarvitsemaansa, jos hänet ohjataan sivulle, joka ei vastaa mainoksen sisältöä.
Lisäksi laskeutumissivun pitää olla riittävän mielenkiintoinen sekä sopiva jatkumo käytetylle mainokselle tai videolle, jotta vierailija saadaan pysymään sivulla ja tekemään seuraava haluttu toimenpide. Jos ohjaat vierailijan lataamaan oppaan, kerro sivulla esimerkiksi, miksi opas kannattaa ladata ja mitä vierailija siitä hyötyy.
5. Google-markkinointia ei optimoida
Kun mainokset on saatu alustalle ja ne niin sanotusti pyörivät siellä, niitä pitää optimoida jatkuvasti. Moni yritys ostaa Google-markkinointia kumppanilta, joka tekee ja käynnistää mainokset, mutta sen jälkeen ne jätetään pyörimään ilman optimointia. Tällä tavalla kuukausimaksut juoksevat, mutta tulokset jäävät laihoiksi.
Parhaaseen tulokseen Google-markkinoinnissa päästään A/B-testauksella. Tämä tarkoittaa sitä, että samasta mainoksesta tehdään kaksi eri versiota. Mainosten annetaan käydä hetken aikaa, minkä jälkeen tarkistetaan, kumpi toimii niistä paremmin. Huonommin toimivaa mainosta muutetaan käyttämällä paremmin toimivan mainoksen elementtejä, mutta edelleenkään ei tehdä identtisiä mainoksia.
Samaa testausmenetelmää voidaan käyttää eri mainosmuotojen, kanavien ja jopa laskeutumissivujen välillä. Mitä enemmän testaat, sitä enemmän saat tietoa ja sitä parempia saat mainoksistasi.
6. Google-markkinoinnin tuloksia ei mitata
Monella Google-markkinoinnin mittaaminen jää tuntuman asteelle. ”Kyllä mainonnan aloittamisen jälkeen on tullut enemmän soittoja.” Tähän ei pidä missään nimessä sortua – varsinkin, kun mittaamiseen on olemassa ilmaisia työkaluja.
Yleisin mittaamisen väline on Google Analytics. Google-markkinoinnin mittaaminen kannattaa aina – sen avulla näet, mihin mainosrahat menevät ja paljonko ne tuottavat. Lisäksi huomaat, mikä mainosmuoto tuottaa parhaat tulokset tavoitteen kannalta eli mihin kannattaa panostaa. Jos mittaaminen ei ole oma leipälajisi, kannattaa kysyä apua ammattilaisilta.
Osaava kumppani Google-markkinoinnissa siivittää parhaimpiin tuloksiiin
Tässä kävimme läpi kuusi erilaista virhettä, jotka vievät Google-markkinointisi jo lähtökohtaisesti metsään. Aiheeseen voidaan sukeltaa vielä syvemmälle ja löytää lisää mokia, jotka vaikuttavat merkittävästi Google-mainonnan tuloksellisuuteen.
Suosittelemmekin opiskelemaan aihetta ensin ja tekemään sen jälkeen tarvittavat alkukartoitukset ja tutkimukset, jotta mainonta lähtee oikeaan suuntaan alusta alkaen. Jos oma aika tai osaaminen ei riitä, kannattaa pyytää apua asian hallitsevalta kumppanilta. Osaavan kumppanin käsissä Google-markkinointi maksaa nopeasti itsensä takaisin.
Aloita Google-markkinointi kanssamme!
Istutaan yhdessä alas ja mietitään, millainen kokonaisuus kannattaisi sinun yrityksesi kohdalla toteuttaa ja millaisilla mittareilla sitä on järkevintä seurata.