Googlen uusi mittaristo, Core Web Vitals, on jatkossa huomioitava osana teknistä hakukoneoptimointia. Näiden mittareiden tarkastelun kohteena on käyttäjäkokemus, tarkemmin sanottuna sivujen latausnopeus.

Mikä on Google Core Web Vitals?

Google on ottanut kesän 2021 aikana käyttöön Google Core Web Vitals -mittariston, joka arvioi sivuston käyttäjäkokemusta. Mitattavia osa-alueita ovat latausnopeus, interaktiivisuus ja visuaalinen vakaus. Core Web Vitals -mittaristo on jatkossa yksi tekijöistä, jotka vaikuttavat sivujen hakusijoituksiin.

Uuden toiminnon käyttöönotto on siitä harvinainen, että Google ilmoitti sen sisällöstä jo etukäteen ja antoi jopa ohjeita siihen, miten sivuston käyttäjäkokemusta voidaan parantaa Googlen työkaluilla ja näin vaikuttaa mittareiden arvioon.

Google itse perustelee sivuston suorituskyvyn merkitystä sillä, kuinka suuri vaikutus hitaalla latautumisella on sivuilta poistumisiin: Kun sivun latausaika kasvaa yhdestä sekunnista kolmeen sekuntiin, poistumisprosentti nousee 32 %. Ajan tuplaantuessa vaikutus on vielä rajumpi: Kun sivun latausaika kasvaa yhdestä sekunnista kuuteen sekuntiin, poistumisprosentti nousee jopa 106 %.

Vaikka osuva sisältö on edelleen Google-hakutuloksissa menestymisen tärkein avain, tästedes Google huomioi tämän ohella entistä vahvemmin myös verkkosivuston suorituskyvyn ja sen, kuinka hyvin se vastaa käyttäjien tarpeisiin. 

» Lue myös sisällön hakukoneoptimoinnista

Google Core Web Vitals -mittarit:

Sivun latausnopeus, LCP (Largest Contentful Paint)

LCP:n avulla Google määrittää, kuinka nopeasti sivun olennaisin sisältö latautuu. Tämä sisältö vaihtelee sivutyypistä riippuen: tuotesivulla se voi olla tuotekuva, kun taas artikkelisivulla se voi olla H1-otsikko. Täyttääkseen Googlen käyttökokemusstandardit tärkeimmän sisällön pitäisi latautua alle 2,5 sekunnissa. Jos aika on pidempi, LCP-pistemäärä jää alhaiseksi.

Interaktiivisuus, FID (First Input Delay)

FID-pisteiden avulla Google mittaa aikaa siitä, kun käyttäjän syöttää komennon, siihen, kun sivu suorittaa sen. Käytännössä komennot ovat linkkien ja painikkeiden klikkauksia. Ihanteellisiksi Google arvioi alle 100 millisekunnin eli 0,1 sekunnin FID-viiveet. Jo yli 300 millisekunnin viive heikentää SEO-näkyvyyttä.

Visuaalinen vakaus, CLS (Cumulative Layout Shift)

CLS mittaa verkkosivun vakautta latauksen aikana, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, kuinka hyvin sivun kuvat ja linkit pysyvät paikoillaan sivuston latautuessa. Visuaalinen vakaus parantaa käyttäjäkokemusta estämällä käyttäjää klikkaamasta vahingossa väärää kohtaa ja päätymästä väärälle sivulle.

Taulukosta ilmenevät Googlen hyviksi määrittelemät pisteytykset eri Core Web Vitals -osa-alueilla.

Näin päivität oman sivustosi Google Core Web Vitals -suositusten mukaiseksi

Mitä nopeammin aloitat parannusten tekemistä omalla sivustollasi, sitä paremmat ovat asemasi kilpailijoihin verrattuna. 

Sivuston suorituskyvyn ja käyttäjäkokemuksen arvioimisessa voit käyttää apuna Googlen Search Consolea. Sen sisältä löytyy myös Core Web Vitals -raporttitoiminto, joka arvioi sivuston puutteet käyttäjäkokemuksen näkökulmasta. Myös Googlen PageSpeed Insights -työkalu antaa arvion sivun latautumisnopeudesta ja vinkkejä sen suorituskyvyn parantamiseen.

Kirjoittaja

Anni Karjalainen

Anni on sanavalmis sisältömarkkinoija, joka ottaa haltuun erilaiset konseptit ja formaatit. Hän on omimmillaan hioessaan saamistaan pohjatiedoista sisältöjä, jotka osuvat kerralla maaliin ja ovat hyödynnettävissä yhä uudelleen ja uudelleen.

Tapaa asiantuntijamme, niin teemme selkeän suunnitelman, miten erottaudut kilpailusta.

Aiheeseen liittyvää tietoa

Miten Google Core Web Vitals vaikuttaa sivustoosi?
By Anni Karjalainen

Miten Google Core Web Vitals vaikuttaa sivustoosi?

Lue lisää
Miten hakukoneoptimointi toimii – perusasiat kuntoon
By Anni Karjalainen

Miten hakukoneoptimointi toimii – perusasiat kuntoon

Lue lisää