Dataohjautuvuus markkinoinnissa tarkoittaa sitä, että kerättyä tietoa käytetään markkinoinnin suunnittelun pohjana. Nykyteknologia tarjoaa datan hyödyntämiseen niin hyvät mahdollisuudet, että olisi suorastaan tuhlausta olla tekemättä sitä.

Data on yrityksille arvokas resurssi

Yrityksissä kerätään ja on kautta aikojen kerätty monenlaista asiakasdataa. Entisaikoina tietoa varastoitiin papereina kellarikerroksen mappeihin, joista se kaivettiin tarvittaessa esiin manuaalisesti. Nykyään erilaista dataa varastoituu huimat määrät erilaisiin sähköisiin järjestelmiin. 

Datan kerääminen ei siis ole uusi juttu, mutta osataanko sitä edelleenkään hyödyntää markkinoinnissa tarpeeksi hyvin? Ja kun tiedostetaan, että ei, niin mistä dataohjautuvuus kannattaisi aloittaa?

Tässäkään asiassa valmista ei tule hetkessä, vaan tärkeintä dataohjautuvuuteen pyrkimisessä on systemaattisuus. Datan kertyminen vaatii aikaa, ja kehitys tapahtuu vaiheittain sen myötä. Toisaalta, vaikka dataa olisi jo valmiiksi olemassa suuret määrät, kaikkea ei tarvitse yrittää saada käyttöön kerralla. Markkinointi on joka tapauksessa jatkuvaa optimointia, sillä maailma ympärillä elää koko ajan. 

Toimeen kannattaa kuitenkin ryhtyä viimeistään nyt, sillä dataohjautuvuus tuo hyötyjä monella tasolla. Markkinoinnistasi tulee helpompaa, kun toimenpiteet ja päätökset eivät perustu arvailuihin vaan tietoon. Tämän myötä voit luonnollisesti valmistautua saamaan myös parempia tuloksia. Datan avulla voit tunnistaa yrityksesi kasvumahdollisuuksia suuremmassakin mittakaavassa.

Esimerkiksi seuraavilla kolmella alueella datan hyödyntäminen tuo merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat liiketoimintaasi laajemminkin:

1. Opit tuntemaan ostajapersoonasi

Ostajapersoonien eli yrityksesi kannalta ihanteellisten asiakkaiden tunnistaminen on avain toimivaan markkinointiin. Keräämäsi datan avulla pystyt määrittelemään ostajapersoonasi yhä tarkemmin ja voit saada paremman kuvan asiakkaidesi ostomotiiveista, tarpeista ja asiakaskäyttäytymisestä ylipäänsä. 

Näiden tietojen pohjalta myös markkinointistrategiasi tarkentuu. Löydät parhaat tavat asiakkaasi tavoittamiseen oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja viestikulmasi hioutuu datan pohjalta osuvammaksi. Lisäksi voit parantaa asiakaskokemusta. 

Yrityksesi asiakasrekisterissä, CRM-järjestelmässä, myyjillä ja asiakaspalvelijoilla on todennäköisesti asiakkaista monenlaista dataa, jota kannattaa hyödyntää markkinoinnissa. 

Verkkosivustosi analytiikasta saat lisäksi paljon tietoa yrityksestäsi kiinnostuneista henkilöistä ja heidän toiminnastaan: IP-osoite kertoo maantieteellisen sijainnin ja sivuista, joilla henkilöt ovat vierailleet, voit päätellä, mistä he ovat kiinnostuneita. Näet myös, mistä kanavasta kävijät tulevat sivustollesi. Esimerkiksi näiden tietojen kautta voidaan rakentaa kokonaiskuvaa ostajapersoonasta.

2. Kehität verkkosivustoasi paremmaksi

Dataa kannattaa käyttää tienviittana verkkosivustosi kehittämiseen. Kun seuraat nettisivujesi toimivuutta heat map -mittauksen avulla, näet, miten kävijät käyttävät sivustoasi ja mitkä kohdat sivuista saavat aikaan eniten klikkauksia. Näiden tietojen perusteella pystyt kehittämään sivujen rakennetta paremmin yrityksesi tavoitetta palvelevaksi eli toisin sanoen sellaiseksi, että kävijöissä saadaan todennäköisemmin aikaan halutunlaista toimintaa.

Verkkosivujen analytiikasta puolestaan voit nähdä esimerkiksi sen, miten sivuvierailijan kulku sivustollasi etenee. Jos huomaat näiden polkujen katkeavan ilman haluttua konversiota jollakin tietyllä sivulla, tälle sivulle todennäköisesti kannattaa suunnata kehitystoimia.

3. Kehität markkinointitaktiikkaasi

Käytännössä kaikilla markkinointiin liittyvillä alustoilla sinun on mahdollista seurata tekemiesi toimenpiteiden menestystä ja tehoa. Tätä tietoa sinun kannattaa käyttää markkinointisi kehittämiseen. 

Maksetun mainonnan kanavissa tehtävä performance marketing on markkinoinnin osa-alue, jossa eri toimintojen tehoa on helppo mitata. Lue aiheesta lisää täältä ».

Kun seuraat esimerkiksi sosiaalisen median mainontasi ja Google-mainontasi tehoa sekä sähköpostimarkkinointisi avauksia ja klikkauksia, opit pikkuhiljaa huomaamaan, mikä toimii ja mikä ei. A/B-testausta kannattaa myös hyödyntää silloin, kun se on mahdollista, niin saat selville erot erilaisten viestien ja mainosten toimivuudessa. 

Mitä enemmän sinulla on käytettävissäsi dataa, sitä paremmat edellytykset sinulla on personoida viestisi kohderyhmään uppoavaksi. Lisäksi data mahdollistaa markkinointitoimenpiteissä nopeuden ja tarkkuuden. Dataa ja automaatioita hyödyntäen pystyt tavoittamaan asiakkaasi juuri oikeaan aikaan ja oikealla tavalla.

Haluatko tietää lisää dataohjautuvasta markkinoinnista ja ottaa käyttöösi nykyaikaiset keinot datan hyödyntämiseen? Kerromme mielellämme, miten se onnistuu.

Kirjoittaja

Anni Karjalainen

Anni on sanavalmis sisältömarkkinoija, joka ottaa haltuun erilaiset konseptit ja formaatit. Hän on omimmillaan hioessaan saamistaan pohjatiedoista sisältöjä, jotka osuvat kerralla maaliin ja ovat hyödynnettävissä yhä uudelleen ja uudelleen.

Tapaa asiantuntijamme, niin teemme selkeän suunnitelman, miten erottaudut kilpailusta.

Aiheeseen liittyvää tietoa

B2B-sisältöstrategia 2024: Dark social
By Teija Välinoro

B2B-sisältöstrategia 2024: Dark social

Lue lisää
B2B-sisällön suunnittelu 2024: Haasta lyhyet formaatit ja luo arvoa tuottavaa sisältöä
By Teija Välinoro

B2B-sisällön suunnittelu 2024: Haasta lyhyet formaatit ja

Lue lisää
KPI-mittarit B2B-markkinoinnissa 2024: kaikkea ei kannata mittaroida
By Markus Liikanen

KPI-mittarit B2B-markkinoinnissa 2024: kaikkea ei kannata mi

Lue lisää